honey bee lyrics

Na korisnim svojstvima meda i pcela osah, bumbari i mravi.

Zanimljivi - pcela i meda

Kolonija kolaps sindrom pcela

Tzv propasti kolonija pcela sindroma, sto je dovelo do devastacije oko trecine svih kosnica u pcelinjak u SAD-u i Europi 2006-2008, uzrokovana virusom, inhibira sintezu proteina u tkivima zivotinja, autori smatraju studiji objavljenoj u casopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. Unatoc cinjenici da je katastrofalno izumiranje pcela u kolonijama je odlazeci na za godina, znanstvenici jos uvijek ne moze utvrditi tocan uzrok ovog fenomena. Neki su skloni kriviti pesticida prskanjem pcele oprasuju polja za kontrolu stetnika, dok drugi sumnja da su pcele oboljele od parazita, kao sto su grinje.

Tim znanstvenika sa Sveucilista Illinois u SAD-u pokusao utvrditi tocan uzrok izumiranja pcela, analizom sintezu proteina u tkivu stanice crijeva insekata. Prema znanstvenicima kroz ove tkiva mogao otrovala s kemikalijama, a to je gdje je rad imunoloski sustav u borbi protiv stranca organizama je najteze. Da biste to ucinili, istrazivaci su koristili podatke o cjelovitu genom pcela, koji je desifrirao u 2006. Uz to, znanstvenici su izgradili tzv microarrays podaci, odrazavajuci rad svake od 10 000 gena u stanicama crijeva pcela.

"Ovi pocetni podaci su nam dopustili da gledaju ravno na rad svih gena u stanicama zdrave i bolesne pcele i odbaciti nezeljene gene iz razmatranja u analizi," - rekao je glavni autor publikacije svibnja Berenbaum (svibanj Berenbaum), kako je navedeno od strane BBC . Takva iscrpna analiza gena u stanicama pcele ne pokazuje povecanu sintezu proteina odgovornih za odgovor insekata na pesticide, sto je omogucilo znanstvenicima da zakljuciti da je njihov misteriozni nestanak kemikalija nisu ukljuceni. Osim toga, znanstvenici nisu mogli otkriti ocite znakove da virusi parazitski organizmi i nekako utjecati na rad genoma za sintezu proteina.

Samo trag u tijelu utjece na bolesti pcela, za koje znanstvenici su uspjeli uhvatiti na - to je puno fragmenata ribosoma - organela stanice odgovorne za sintezu svih proteina, bez iznimke, u stanicama. Znanstvenici su predlozili da krivnju za to odredenu vrstu virusa koji napada uglavnom ribosome. Ovi virusi, zove Pico-RNA virusa za svoje male velicine, "prisiliti" ribosoma za proizvodnju virusne proteine ??umjesto vlastitih pcela. Ako su pcele postaju zrtve nekoliko tih virusa, to moze dovesti do pogorsanja i unistavanje ribosoma, sugeriraju autori.

Sada, znanstvenici su shvatiti kakav virusa iz obitelji Pico-RNA virusa dovesti do razaranja na unistavanje pcelinjih kolonija u pcelinjaka u Sjedinjenim Americkim Drzavama i Europi. Autori se boje da ova pojava moze postati globalno. istochnk: rian.ru

bolesti pcela, oprasivanje, pcela-vrt


Copyright pcela.strob.info All Rights Reserved

Med je vrlo koristan.